Na čele Slovenskej rektorskej konferencie zostáva Libor Vozár

04.06.2012 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) - Rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár zostáva aj naďalej na čele Slovenskej rektorskej konferencie (SRK). Voľby vedenia prebehli počas 61. zasadnutia rektorov, ktoré skončilo minulý piatok (1.6.).

SRK vo funkcii potvrdila aj viceprezidentov, ktorými sú rektor Technickej univerzity v Košiciach Anton Čižmár a rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák. Funkčné obdobie prezidenta aj viceprezidentov trvá dva roky, funkciu môžu zastávať maximálne dvakrát.

Na rokovaní sa zúčastnil aj minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý s rektormi vysokých škôl hovoril o programovom vyhlásení vlády pre oblasti vysoké školstvo, veda a výskum a o aktuálnom stave vysokého školstva na Slovensku. S generálnou riaditeľkou Agentúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ Ivetou Kopasovou predstavitelia vysokých škôl diskutovali aj o problémoch, ktorým vysoké školy čelia pri čerpaní štrukturálnych fondov a problematike verejného obstarávania.

Rektori na rokovaní Čaplovičovi navrhli, aby z prostriedkov využívaných na plošne udeľovanie motivačných štipendií ministerstvo podporovalo študentov, ktorí sa rozhodnú pre prírodovedné a technické smery. Šéf rezortu na zasadnutí rektorov informoval, že chystá úpravu sociálnych štipendií. Podľa Vozára ich však minister neplánuje okresať. Nové opatrenia majú zamedziť tomu, aby sa študenti nedostávali k štipendiám obchádzaním predpisov.

Na piatkovom zasadnutí SRK minister rektorom hovoril aj o plánoch pripraviť novelu vysokoškolského zákona. Jej paragrafové znenie by malo byť hotové v septembri tohto roka.

Pre TASR informácie poskytla Mária Čikešová zo sekretariátu SRK.
 

Vyberte región